28 Ağustos 2014

Amsterdam (Tatil Bölüm 1)


Bu yaz tatile turla gidelim dedik ve Benelüx-Paris turlarından birine katıldık.Uçaktan inince tatilin soğuk geçeceği belli oldu..Hava durumunu kontrol etmiştim ama bu kadar üşüyeceğimi tahmin etmemiştim.Tek bir hırkayla bir haftayı geçirdim :)

Amsterdam'da otobüsle şehir turu yapmak bile orayı sevmeme yetti.İlk Dam Meydanı...Meydan 13.yy.da Amstel nehrinin etrafına set kurarak denizin taşmasını ve yapılara insanlara zarar vermesini engellemek için yapılmış.Royal Palace 17.yy.da Belediye Binası olarak inşa edilmiş.Karşısındaki National Monument(Ulusal Anıt) 1956'da II.Dünya Savaşı kurbanları anısına yapılmış.Burayı dinlenme noktası olarak kullanıyorlar(mola vermek için ideal :) )


Amsterdam 'a özgürlükler şehri denmesi doğal..Bildiğiniz gibi Hollanda,2001'de eşcinsel evliliklerin yasallaştıran ilk dünya ülkesi oldu.

Fuhuşta yasal...Red Light District'de...Burada fotoğraf çekmek yasak.Nasıl anlatsam burayııı :) Küçük küçük vitrini olan dükkanlarda kadınlar duruma uygun görüntüleriyle dans falan ediyorlar,bekleşiyorlar.Bazılarının perdeleri kapalı,kırmızı ışık yanıyor yani meşgulüm demek :)

Kanal turu yapmaktansa biz yürümeyi tercih ettik.Amsterdam kanallar şehri,binden fazla köprüsü varmış.Evler kanal çevresinde küçük küçük..Cephelerinin küçük olma nedeni yüksek vergilermiş.Bir de arabadan çok bisiklet var.İnternetten okuduğuma göre nüfus 750 bin,bisiklet sayısı 800 binmiş.Bisiklet yolunda yayadan da hoşlanmıyorlar,çok hızlılar :)

Yüzen evlere ne demeli :) Çok güzel göründükleri kesin..Adamlar kendilerine bahçe bile yapmış :)

İlk gün böyle bitti..İkinci gün şehrin kültürel yanı :)

Van Gogh Müzesine gitmek için erkenden Schipol Havaalanından trene bindik.Amsterdam Centraal Merkez tren istasyonu 1889'da açılmış.Günlük 250 bin kişi kapasitesi varmış.Burası da tarihi yani :)

Şehrin kalabalıklığına karşın sakin bir ara sokak..Ve her yer yine bisiklet.Bisikletçi dükkanı gibi :)

Uzun bir kuyruktan sonra Van Gogh..Burada Van Gogh'un 200 resmi,500 çizimi var.İçinde başka ressamlara ait resimlerde bulunmakta.Rijksmuseum da çok yakın ama biz orayı gezmedik.Önünden geçerken bir foto çekmeden olmazdı :)

I amsterdam yazılarını görmeden olmazdı.. Biri Schipolde,biri Van Gogh Museum'a giderken :)
Yine uzuuuuun bir kuyruktan sonra Anna Frank'ın Evi..II.Dünya Savaşı'nda Anna Frank ve ailesinin 2 yıl boyunca başka bir aile birlikte Nazilerden saklandıkları ev.Savaşı anlattığı günlüğünün, kampta öldürülmesinden sonra, kitap olarak basılmasıyla tanınmış.Filmi de varmış ama ben izlemedim..

Çok uzun bir yazı oldu.Hepsini okudunuz mu bilemiyorum :) İnşallah bir daha gidebilirim Amsterdam'a.Bu defa Hollanda'yı gezmek için :)

30 yorum:

  1. hey gidi ne güzel gezmişsin,
    umarım tekrar kısmet olur.
    orada 4 gün geçirmiş bi 4 daha olsa yeter miydi? diye sormadan edemediğim güzel şehir
    http://kedilievintarzi.blogspot.com.tr/2013/11/amsterdamda-4-gun.html
    özlem giderdim:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi,geç de olsa okudum yazını..Sen de çok güzel gezmişsin :) Bana 2 gün yetmedi sana da yetmemiştir eminim.İnşallah bi dahakine :)
      Sevgiyle

      Sil
  2. ne güzel ne şahane yerler değilmi.. böyle turistik şehirlerde başı boş dolaşmayı özledim şimdi.. gezi harika, resimler harika başka ne denebilir ki..
    sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok güzeldi,gezmek gibisi yooook :)
      Teşekkürler :)

      Sil
  3. oleeey oleey amsterdaaaam. geçen sene ilkbaharda 4 gün kaldım amsterdamdaaaa. bak hani çekmişsin ya nehir kenarında, kırmızı fener sokağının orda, o köşedeki kafede oturdum ki kaç kereee. dam meydanında panayır vardıı. amsterdamı çok sefiyom ya. çok gitcem ben oraya. ayy heyecanlandım yaaa :))) girip girip bakarım ben bunaaa heeey :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patitisde yidin miiii :) Ne güzel patatesleri var yaa...Ben ki patates kızartması çok sevmem,çoook yediiim :)
      Ben de çok sevdiiim,inş bende çoook giderim :)

      Sil
    2. :) yedim bak bi de pudingler vardı boy boy minik olan orta ve hatta kovada olan bile vardı. parkta uzanıp bi kova yemiştim. hollanda pudingi önemli yaa. bi de amsterdam, bayramlarda türkiye gibi oluyomuş :) çok giden var ya. bi de, aynı yıldızın altında adlı filmin bi kısmı amsterdamda geçiyoo :)

      Sil
    3. Bak ben pudingi kaçırdım o zaman,tühh :( Filmi not aldım,izliycem..Ne çok film biliyosuuun?

      Sil
  4. Güzel bir gezi yazısı ben ençok Anna Frank'ın evini merak ettim....
    Şimdi netten araştırmaya başlıyorum sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Sertaç :) Ben de günlüğünü merak ediyorum,en kısa zamanda okumak niyetindeyim..
      Sevgiler

      Sil
  5. Henüz gitmedim ama çok merak ettiğim bir yer. Sokaklarda kaybolmak isterdim :)
    Güzel bir yazı olmuş. Görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
  6. Mutlaka gitmelisin :) Çok teşekkürler..
    Görüşürüüz :)

    YanıtlaSil
  7. Oooo pek afilliymiş sizin tatiliniz, darısı bizim başımıza :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah en yakın zaman da gidersiniz :)
      Sevgiler

      Sil
  8. Oo benim mor incirimin sessiz kaldığı zaman nerelerde olduğu belli olduu:)) Çok sevindim.Farklı kültürleri yaşamak gözlemlemek insanın ufkunu açıyor.Yüzen evlere bayıldım..
    Hepsini de okudum,sor birşey istersen?:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mümkün olsa bütün dünyayı gezebilsek :) Okudum diyosan benim için tamamdır :)

      Sil
  9. keyifli geçen bir tatilin fotoları da ancak bu kadar keyifli olur:))inşallah günün birinde bizde gideriz:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok keyifliydi :) İnşallah en yakın zamanda gidersin :)

      Sil
  10. harika bir gezi bu güzellikleri çok iyi çekmişsin şahane kareler ilgiyle yazının sonuna kadar okudum yüzen evleri çok sevdim sevgiler.....:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler..Yüzen evleri ben de çok beğendim :)
      Sevgiler

      Sil
  11. Ben Rotterdam'a gitmiştim, o gri havaya, bulanıp nehre rağmen, ne izole, ne konforlu bir hayat yaşıyorlar demiştim içimden, insan kendi karmaşasını özlerken bir yandan, bir yandan da kıskançlıktan çatlıyor milletin olmayanlarıyla geldiği noktalara baktıkça..Umarım gönlünce uzuun güzel bir gezi daha yaparsın en kısa zamanda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özenmemek elde değil..Bizim ülkemiz bu kadar güzelken niye daha da güzel olmasın demek,yanlış değil herhalde..Güzel dileğin için teşekkürler :)
      Sevgiler

      Sil
  12. Amsterdam'a 14 yıl önce ve maalesef sadece 1 günlüğüne uğrayabilmiştim, çok hoşuma gitmişti, bugüne kadar tekrar ziyaret edebilme fırsatım olmadı, yayınladığınız bu zevkli Amsterdam yazısı ve fotoğrafları sayesinde hem hatıralarım canlandı hem de güzel bir gezi yapmış olmanızın mutluluğunu paylaştım. Hollanda'nın kuzeyinden güneyine otomobille 2.5-3 saatte gidilebiliyor, o kadar ufak bir ülke, o yüzden dediğiniz gibi bir sonraki Hollanda ziyaretinizde ülkenin pekala tamamını da görebilirsiniz. Selamlar, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,Yüzölçümü küçük bir ülke..Umarım bir daha gidebilirsek tadını çıkartabiliriz :)
      Sevgiler

      Sil
  13. Ne güzel gezmişsin :) Sayende biz de gezdik ;)

    YanıtlaSil
  14. Eşimle mümkün olduğunca bir yerleri gezip görmeye keşfetmeye çalışıyoruz, bu güzel fotoğrafların ve anlatımınla oldukça fazla fikir sahibi oldum :) Gezilecek bir çok yeri varmış.
    Çok güzel bir tatil yapmışsınız, daha nice yerler görmenize diyeyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen Fransa'da yaşadığın için Avrupa'yı gezme konusunda şanslısın.Bence tadını çıkar :)
      Çok teşekkür ederim güzel dilleklerin için :)
      Sevgiler

      Sil
    2. Elimizden geldiği kadar değerlendirmeye çalışıyoruz :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım:Sawako Kuronuma