10 Eylül 2014

Brüksel (Tatil Bölüm 5)



Tatilin son bölümüyle artık bitiriyorum.Masal şehri Brugge'den sonra Brüksel'e geçtik.Brüksel bataklığın kurutulması sonucu ortaya çıkmış.Adı da zaten bataklığın içindeki yerleşim yeri demekmiş.Avrupa Birliği'nin başkenti,Nato merkez karargahı da burada.


Grand Place,Unesco Dünya Mirasları listesinde.II.Dünya Savaşı'nda bombalanmış ama Avrupa'nın en güzel meydanlarından biri.History Channel izliyorsanız, orada sık sık gösteriyor burayı.

Belçika vatandaşlığını edinmek diğer Avrupa ülkelerine göre daha kolay olduğundan yabancı kökenli nüfusta çok.Bu nüfusun içinde Emirdağlılar da fazlasıyla mevcut.Bu göçler başladığında Brükselliler Afyon'u ülke sanıyormuş,Emirdağ'ı da şehir.O kadar çok Emirdağlı göç etmiş.
Biz gittiğimizde öğrendik ki, 2 yılda bir Grand Place'in ortasına çiçek döşenirmiş.O gün de 220bin Türk'ün Belçika'ya göçünün 50. yılı etkinlikleri kapsamında 600bin begonya çiçeğinden Uşak Halısı yapmışlar.Şans eseri onu da görmüş olduk :)

Bir de işeyen çocuk heykeli var Brüksel'in(Manneken Pis).Biz Brüksel magnetini bundan yana seçtik :) Bir çok efsanesi var.Halktan birinin çocuğu kaçırılmış o da bulunca 61 cm boyunda bu heykeli yaptırmış.Bu heykel bir çok kez çalınmış :)


Brüksel'e gidip Atomium heykelini görmeden olmazdı.Expo 1958 Fuarı için yapılmış.Bir demir kristalinin 165 milyar kez büyütülmüş haliymiş.Çelikten yapılmış, nedeni de demir-çelik sanayinin gelişmiş olmasındanmış.O gün çok şanslıydık.Atomiumda ip cambazları gördük.Tur rehberimizin dediğine göre o,buraya  o kadar gelmesine rağmen ilk defa rastlamış böyle  bir şeye :)


Brüksel' de farklı olarak bir midye yemeği yedik.Tencerenin içinde geliyor,suda sebzeyle haşlanmış midye.Çok güzeldi :) Çok fazla bira çeşidi var.Patates ve waffle burada da var.Tabi bir de çikolata..Çikolata seviyorsanız,benim pek aram yoktur,bir çok çeşit çikolata mevcut :)

Brüksel'den de memlekete dönüş :) İnşallah tekrar yeni yerler görmek nasip olur :)

Sevgiyle..

10 yorum:

  1. Brüksel çok ilgimi çekti. Ne kadar çok Türk varsa düşün artık, kutlama yapıp halı yapmışlar. Çok ilginç geldi bana gerçekten. Çünkü yabancı bir yer sonuçta, Türkler'in gelişini neden kutlasınlar ki :)) Çeşme de garip, heykel kaç kez çalınmış yazık ya :)) Zavallı çocuk, heykeline bile rahat yok :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim gibi değiller,çok düşünceliler bence :)
      Çocuğun çekmediği kalmamış,hala heykeli çalıyolar :)

      Sil
  2. ayyy ben juzey avrupada yaşamak istiyom yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel ama ben pek yaşamak istemezdim herhalde..Belki biraz daha güney,Barcelona falan olabilir. Hem sıcakk :))))

      Sil
    2. ay yok ben soğuk istiyom az insan bi de gelişmiş şehir. isveç norveç danimarka finlandiya hollanda belçika olsun :)

      Sil
    3. Eşimde norveç hastası,bi dahakine oralara mı gitseeek :)

      Sil
  3. Bölümleri okudum ne güzel bir gezi olmuş, Afyon ülkesi : )

    YanıtlaSil
  4. İş yerinde blog okumamın zararları 1 : Yapacağım yorumları akşama saklıyorum akşam eve gidince de unutuyorum...
    Gezi yazılarını çok severek okumuştum, geç olsa da söylemeden geçmek istemedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Canım benim çok teşekkür ederim :))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım:Sawako Kuronuma